Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om LudoSport och ljussvärdsfäktning. Vill du veta mer, eller hittar du inte vad du letar efter, skicka gärna ett mail till sweden@ludosport.net. Mer information hittar du också på www.ludosport.net.

Vad är LudoSport?

LudoSport är en organisation som grundades år 2006 i Milano, Italien, och finns nu i flera europeiska länder inklusive Sverige. LudoSport lär ut och utövar Sporting Light Saber Combat, eller ljussvärdsfäktning. LudoSport har nu mer än 1000 medlemmar i hela Europa samt i USA. Alla medlemmar utövar idrotten med samma tekniker och enligt samma stilar, vilket skapar ett “gemensamt språk”.

Vad är Sporting Light Saber Combat?

Sporting Light Saber Combat, eller ljussvärdsfäktning som vi kallar det på svenska, är en idrott där man använder ett ljussvärd (Light Saber) för att duellera med andra idrottare. Ljussvärdsfäktning är en kodifierad idrott, med regler och standards. LudoSport håller turneringar och tävlingar och har också ett internt rankingsystem som följer idrottarnas utveckling.

Vad är ett ljussvärd (Light Saber)?

Ett ljussvärd är ett fiktivt vapen som liknar ett svärd men har ett viktlöst blad som skär igenom allt förutom ett annat ljussvärdsblad. Ljussvärden som vi använder har metallskaft och lätta plastblad (polykarbonat) som lyses upp av en ljusdiod.

Vilka ljussvärd använder ni?

Vi använder Polaris, ett ljussvärd som designades av LudoSport för Light Saber Combat som tillverkas av LamaDiLuce. Mer information hittar du här. Notera att på alla våra skolor finns det alltid svärd att låna på lektionerna, så man behöver inte köpa ett eget för att kunna börja träna!

Kan man köpa ett ljussvärd från er? Var kan man köpa ett ljussvärd?

Nej, våra idrottsföreningar säljer inte ljussvärd. Vill du köpa en Polaris (svärdet som LudoSport designade och som vi använder på våra träningar) kan du besöka leverantörens hemsida här.

Var finns ni?

Just nu finns vi i Stockholm (Kungsholmen, i närheten av Thorildsplan T-bana), Göteborg (Majorna), Malmö, Örebro/Lindesberg, Helsingborg. Kontakta gärna skolan närmaste dig för mer information! Se längre ner gällande öppning av skolor i andra städer.

Är ni tillgängliga för evenemang/gruppträning/gruppaktiviteter?

Ja! Vi erbjuder gruppträningar och prova-på träningar samt evenemang. En gruppträning i Light Saber Combat är en rolig och lärorik aktivitet som passar bra till evenemang. Kontakta gärna skolan i din stad för mer information, eller skicka ett mail till events@sweden.ludosport.net.

Vilka tider tränar ni? Kan man komma och titta/prova på? Hur skriver man upp sig?

Vi håller kurser som följer ett program, man måste därför skriva upp sig vid början av en kurs. Generellt funkar det bäst att skriva upp sig i början på kursen, men kontakta gärna en av våra skolorna för att kolla om det finns lediga platser.

Kursen består av en 2-timmars lektion per vecka, plus andra aktiviteter som t.ex. utomhusträningar på sommar, extra- eller specialträningar på helgen mm.

När vi börjar en ny kurs håller vi gratis provlektioner för alla intresserade (i mån av plats). Vill du vara med på nästa provlektion, skicka ett mail till stockholm@ludosport.netgoteborg@ludosport.netmalmo@ludosport.net eller orebro@ludosport.net så kontaktar vi dig när det närmar sig.

Vad har ni för åldersgräns?

Vi erbjuder vuxenkurser från 16 år på alla skolor. Vissa skolor planerar också juniorkurser till höstterminen 2019; kontakta skolan direkt för mer information.

Vilken utrustning behöver man för att träna?

I träningsavgiften ingår LudoSports uniform för den graden man har nått samt användning av ljussvärd på lektionerna. Alltså man behöver inte köpa ett eget svärd för att börja.

Till kursen måste man ha träningsskor (inomhusskor) samt skyddsutrustning som beskrivs i nästa fråga (handskar och jock-strap). Skyddshandskar kan man köpa via oss.

Behöver man skydd när man tränar?

Obligatoriskt är skyddshandskar och suspensoar (för de som behöver). Svärdets egenskaper, samt all fokus man lägger på att utöva teknikerna med kontroll och säkerhet, gör att man inte behöver mer skydd än så.

Handskar måste täcka fingrarna, vara vadderade och inte ha några hårda delar. Man kan köpa LudoSport-designade handskar, men andra lösningar (t.ex. Airsoft-handskar) går också bra.

Kan man använda eget ljussvärd på träningen?

LudoSport ställer höga krav på ljussvärden för att säkerställa att idrottarna kan fäktas i säkerhet. Bland annat finns det krav på mekaniska egenskaper samt batteri- och elektromagnetisk strålningssäkerhet.

Bara modeller som är listade i LudoSports Saber Model Register får användas på träningar och tävlingar utan ytterligare tillstånd.

Notera att man behöver inte köpa eget svärd för att börja träna – det finns alltid lånesvärd på träningar!

Varifrån kommer teknikerna ni använder?

Teknikerna är inspirerade från flera olika kampsporter och svärdkonster, men är helt anpassade efter det vapnet som vi använder och de reglerna vi följer. Eftersom ett ljussvärds egenskaper är helt annorlunda från andra svärd, samt idrottens regler skiljer sig markant från andra idrotter, så måste också teknikerna vara speciellt anpassade.

Vad är skillnaderna mellan Sporting Light Saber Combat och Kendo/HEMA/fäktning/…?

De viktigaste skillnaderna är såklart att både reglerna och vapnet är annorlunda. Precis som man inte kan använda HEMA tekniker i fäktning och vice-versa, så kan man inte effektivt använda tekniker från andra svärdkonster med ett ljussvärd och med reglerna som vi använder. Nyckelordet här är “effektivt”.

Men om du har tränat andra fäktsporter kommer du att lätt komma igång med Sporting Light Saber Combat!

Exempel på skillnaderna från andra svärdskonster:

  • Hela kroppen (och svärdets skaft) är ett giltigt mål.
  • Man får ett träff genom att enkelt röra motståndaren (inga krav på styrka, teknik, mm.).
  • Man får inte träffa med spetsen (stöta).
  • Ett ljussvärd har en 360° egg (det skär åt alla håll).
  • Bladet är lätt så svärdets tyngdpunkt är i skaftet.
  • Man kan parera enbart med själva bladet.

Vad är de “Formerna” ni pratar om?

LudoSport har kodifierat nio stridsformer av Light Saber Combat. Varje Form har sin egen filosofi och består av olika tekniker, men man kan blanda fritt olika former i duellen.

Idrottens kodifiering i Former skapar en väg för utövarna. Under kursen lär man sig grunderna i olika Former enligt LudoSports program.

I början på kursen lär man sig grundformerna I, II och Y under en 3-års period. Efter det kan man välja fritt bland de högre former och varje idrottare uppmuntras att specialisera sig på de formerna den gillar mest.

Fäktas ni med ett dubbelsvärd/två svärd?

Ja! Form VIII utövas med två kortsvärd och Form IX utövas med dubbelsvärd. Dessa Former klassificeras som avancerade, så man måste ha klarat grundformerna, som utövas med ett vanligt svärd, innan man kan börja med dem.

Kommer ni att öppna i andra städer?

Vi siktar på att öppna skolor i så många städer som möjligt, men vi behöver duktiga personer som vill utbilda sig till instruktörer. Är du intresserat att bli instruktör och öppna en skola i din stad skicka gärna ett mail till sweden@ludosport.net

Klär ni er som i filmerna?

Nej, och vi gör inte cosplay heller. Våra skolor är idrottsföreningar och vår fokus och ändamål är endast idrottsutövning.

Gör ni koreografier?

Nej, vi gör inte koreografier, utan äkta dueller.