Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. Vill du veta mer, eller hittar du inte vad du letar efter, skicka gärna ett mail till sweden@ludosport.net. Mer information hittar du också på www.ludosport.net.

Vad är LudoSport?

LudoSport är en organisation som grundades år 2006 i Milano, Italien, och finns nu i flera europeiska länder inklusive Sverige. LudoSport lär ut och utövar Sporting Light Saber Combat, eller ljussvärdsfäktning. LudoSport har nu mer än 1000 medlemmar i hela Europa samt i USA. Alla medlemmar utövar idrotten med samma tekniker och enligt samma stilar, vilket skapar ett “gemensamt språk”.

Vad är Sporting Light Saber Combat?

Sporting Light Saber Combat, eller ljussvärdsfäktning som vi kallar det ibland på svenska, är en idrott där man använder ett ljussvärd (Light Saber) för att duellera med andra idrottare. Ljussvärdsfäktning är en kodifierad idrott, med regler och standards. LudoSport håller turneringar och tävlingar och har också ett internt rankingsystem som spår idrottarnas utveckling.

Vad är ett ljussvärd (Light Saber)?

Ett ljussvärd är ett fiktivt vapen som liknar ett svärd men har ett viktlöst blad som skär igenom allt förutom ett annat ljussvärdsblad. Ljussvärden som vi använder har metallskaft och lätta plastblad (polykarbonat) som lyses upp av en ljusdiod. Mer information om svärden hittar du här.

Vilka ljussvärd använder ni?

Vi använder Polaris, ett ljussvärd som designades av LudoSport för Light Saber Combat. Mer information hittar du här. Notera att det finns alltid svärd att låna på lektionerna. Man behöver således inte köpa ett eget för att kunna träna.

Kan man köpa ett ljussvärd från er? Var kan man köpa ett ljussvärd?

Nej, vi är en idrottsförening och vi säljer inte ljussvärd. Vill du köpa en Polaris (svärdet som LudoSport designade och som vi använder på våra träningar) kan du besöka leverantörens hemsida här.

Var finns ni?

Just nu finns vi i Stockholm (Kungsholmen, i närheten av Thorildsplan T-bana), i Göteborg (Majorna) och Malmö. Se mer information längre ner gällande öppning av skolor i andra städer.

Vilka tider tränar ni? Kan man komma och titta/prova på? Hur skriver man upp sig?

Vi håller kurser som följer ett program, man måste därför skriva upp sig vid början av en kurs. Tyvärr går det inte att komma och titta/prova på på våra träningar efter kursen har börjat.

Kursen består av en 2-timmars lektion per vecka, plus andra aktiviteter som t.ex. utomhusträningar på sommar, specialträningar på helgen mm.

När vi börjar en ny kurs håller vi gratis provlektioner för alla intresserade (i mån av plats). Vill du vara med på nästa provlektion, skicka ett mail till stockholm@ludosport.netgoteborg@ludosport.netmalmo@ludosport.net eller orebro@ludosport.net så kontaktar vi dig när det närmar sig.

Vad har ni för åldersgräns?

För att bli medlem i akademien och utöva sporten med oss måste man ha fyllt 18 år.

Vilken utrustning behöver man för att träna?

I träningsavgiften ingår LudoSports uniform för den graden man har nått ingår i träningsavgiften samt användning av ljussvärd på lektionerna. Alltså man behöver inte köpa ett eget svärd för att börja.

Till kursen måste man ha träningsskor (inomhusskor) samt skyddsutrustning som beskrivs i nästa fråga (handskar och jock-strap). Skyddshandskar kan man köpa via oss.

Behöver man skydd när man tränar?

Obligatoriskt är skyddshandskar och suspensoar (för de som behöver). Svärdets egenskaper, samt all fokus man lägger på att utöva teknikerna i säkerhet, gör att man inte behöver mer skydd än så.

Handskar måste täcka fingrarna och ha skydd på backsidan. Man kan köpa LudoSport-designade handskar, men andra lösningar (t.ex. Airsoft handskar) går också bra.

Kan man använda eget ljussvärd på träningen?

Om du har ett eget combat* light saber kan du använda det på träningen om det följer LudoSports standards, i synnerhet det får inte ha vassa eller utstickande kanter. Av säkerhetsskäl måste man byta bladet till ett av LudoSports som tål att fäktas med och är lätta och flexibla.

*”Combat light saber” är ljussvärd byggda för att fäktas med. Svärdet måste ha skaftet i metall och ljusdioden måste vara i själva skaftet (bladet är tomt). “Replica” eller “collectible” ljussvärd, som har skaftet i plast eller/och ljusdioder i bladet kan inte användas på träningen.

Varifrån kommer teknikerna ni använder?

Teknikerna är inspirerade från flera olika kampsporter och svärdkonster, men är helt anpassade efter det fiktiva vapnet som vi använder. Eftersom ett ljussvärds egenskaper är helt annorlunda från andra svärd, samt idrottens regler skiljer sig markant från andra idrotter, så måste också teknikerna vara speciellt anpassade.

Vad är skillnaderna mellan Sporting Light Saber Combat och Kendo/HEMA/fäktning/…?

De viktigaste skillnaderna är såklart att både reglerna och vapnet är annorlunda. Precis som man inte kan använda HEMA tekniker i fäktning och vice-versa, så kan man inte effektivt använda tekniker från andra svärdkonster med ett ljussvärd och med reglerna som vi använder. Nyckelordet här är “effektivt”.

Men om du har tränat andra fäktsporter kommer du att lätt komma igång med Sporting Light Saber Combat!

Exempel på skillnaderna från andra svärdskonster:

  • Hela kroppen (och svärdets skaft) är ett giltigt mål.
  • Man får ett träff genom att enkelt röra motståndaren (inga krav på styrka mm.).
  • Man får inte träffa med spetsen (stöta).
  • Ett ljussvärd har en 360° egg (det skär åt alla håll).
  • Bladet är lätt så svärdets tyngdpunkt är i skaftet.
  • Man kan parera enbart med själva bladet.

Vad är de stilarna ni pratar om?

De stilarna som man lär sig motsvarar olika sätt att fäktas med ljussvärdet. Varje stil har en egen filosofi och består av olika tekniker. Under kursen lär man sig grunderna i varje stil enligt SLM:s program, för att sedan kunna specialisera sig i den eller de stilarna man gillar mest.

Fäktas ni med ett dubbelsvärd/två svärd?

Möjligheten att använda sådana vapen är kodifierad i idrottens regler, men för att kunna börja lära sig stilarna som använder de vapnen måste man ha behärskat flera av de andra stilarna med ett svärd först.

Kommer ni att öppna i andra städer?

Vi siktar på att öppna skolor i så många städer som möjligt, men vi behöver duktiga personer som vill utbilda sig till instruktörer. Är du intresserat att bli instruktör och öppna en skola i din stad skicka gärna ett mail till sweden@ludosport.net

Klär ni er som i filmerna?

Nej, och vi gör inte cosplay heller. Vi är en idrottsförening, så vi utövar vår idrott. Däremot är många av våra medlemmar också med i olika cosplay-föreningar.

Gör ni koreografier?

Nej, vi gör inte koreografier, utan äkta dueller.